NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXVIII. A láthatatlan félidő

2013.07.01. 17:08 kothoga

A Michigan-tó partján fekvő Chicago nem véletlenül kapta a Szeles Város elnevezést. A metropoliszban szinte mindig fúj a szél, amely az évnek minden szakában friss levegőt biztosít a városlakóknak. Az erős légmozgás a téli hónapokban kevésbé kellemes, mint a nyári hőségben, de annak köszönhetően a köd igen ritka vendég Chicagóban. Emiatt is okozott meglepetést 1988 szilveszterén, hogy a délutáni órákban sűrű köd ereszkedett a nagyvárosra.

A bökkenő ott volt, hogy éppen azon a napon rendezték az NFL rájátszásnak divíziós meccsét, amelyen a Chicago Bears a Philadelphia Eagles együttesét fogadta. A találkozó igazi csemegének számított, hiszen annak keretében visszatért Chicagóba a Bears korábbi védelmi koordinátora, Buddy Ryan. Ryan 1985-ben megalkotta Chicagóban minden idők legjobb védelmét, hogy a következő idényben már az Eagles vezetőedzőjeként dolgozzon. Mivel a Bearsnél azóta is Mike Ditka töltötte be a vezetőedzői tisztséget, komoly párharcra volt kilátás a kispadoknál is.

buddy-ryan.jpgBuddy Ryan éppen a Bearstől érkezett az Eagleshöz

A találkozó első félideje nem is okozott csalódást. A Bears irányítója, Mike Tomczak 64 yardos passzával Dennis McKinnon szerzett vezetést a hazaiaknak (7-0), amelyre a vendégek részéről Luis Zendejas két mezőnygóllal válaszolt (7-6). Ezt követően az Eagles szerzett kétszer is touchdownt, ám a bírók mindkét pontszerzést visszafújták szabálytalanságok miatt. Neal Anderson négyyardos futásával meglépett ellenfelétől a Bears (14-6), majd Mike Butler révén hazai mezőnygóllal alakult ki a félidei állás (17-6).

mike ditka bears.jpgMike Ditka korábbi kollégájával nézett farkasszemet

Ami ez után történt, azt a szurkolók soha nem felejtik el. Hirtelen sűrű, tejszerű massza töltötte meg a Soldier Fieldet, és néhány perc leforgása alatt a látótávolság 15-20 yardra csökkent. "Éppen a kétperces figyelmeztetés volt, amikor megtörtént ez a bizarr eset. Azt gondoltuk, hogy valami éghet a parkolóban" - emlékezett vissza Tomczak. "Igazán különös volt. A felhők éppen ránk ereszkedtek. Mi a fene folyik itt?" - idézte fel gondolatait az Eagles irányítója, Randall Cunningham.

Tom Skilling chicagói meteorológus is egyetért abban, hogy az nem egy átlagos köd volt. "Van köd, és létezik a Köd. A Fog Bowlon a Köd jött elő. Olyan volt, mint a londoni köd. Semmit nem lehetett látni" - mondta Skilling. A pályán ennek megfelelően a játékosok is csak tapogatóztak, hiszen gyakran azt sem látták, ami 10-15 yardra történt tőlük.

mike tomczak.jpgMike Tomczak három interceptiont dobott aznap...

Az esetet jó példázza a CBS kommentátorainak második félidei párbeszéde is.
"- Cunningham dobásra vállalkozik, vagy inkább fut? Nem, negyedszer is sackelték. Illetve várjunk csak...
- Eldobta a labdát.
- Minden bizonnyal. És valaki elkapta azt. Próbáljuk követni az eseményeket, de képtelenség bármit is látni a pályán."

randall cunningham.jpg...akárcsak Randall Cunningham

A lehetetlen körülmények miatt a bírókban is felmerült, hogy le kellene fújni a meccset, de a két vezetőedző a folytatásra szavazott. Igaz, nem is nagyon volt hova halasztani. Aznap este, valamint másnap is foglalt volt valamennyi televíziós idősáv a többi divíziós összecsapás miatt, ráadásul hétfőn az egyetemi bowl-meccsek kerültek sorra. Így aztán minden ment tovább, pedig sem a helyszíni, sem a tévé előtt ülő nézők nem tudták követni a fejleményeket.

A második félidőben értelemszerűen lényegi történés nem volt. Mindkét gárda rúgott egy mezőnygólt, így a 20-12-es győzelmével a Bears jutott az NFC-döntőjébe. A Joe Montana vezette San Francisco 49ers látogatott egy héttel később Chicagóba, ahol 28-3 arányban a vendégek diadalmaskodtak.

Egy ködös összefoglaló

A későbbiekben Fog Bowlként elhíresült találkozón egyértelműen a védelmek akarata érvényesült. A Philly irányítója, Cunningham ugyan 407 passzolt yarddal zárt, ám légi attakjai ellenére egyetlen touchdownt sem értek el a vendégek. Ugyanakkor a karmester, akárcsak hazai kollégája, Tomczak, három interceptiont dobott. A Bears irányítója annyival jobbnak bizonyult philadelphiai kollégájánál, hogy a labdaeladásai mellett legalább egy touchdownpasszt jegyzett.

Volt azonban legalább egy játékos, akinek bejöttek az extrém körülmények. "Ez volt a legjobb meccs, amelyen egy játékos csak szerepelhet. Játszhattál bármilyen borzalmasan, az edződnek az oldalvonal mellett azt mondhattad, hogy remekül teljesítettél. Sose tudta meg az igazat. És természetesen később a videón se látszott semmi. Fantasztikus élmény volt" - viccelődött Mike Singletary, a Bears linebackere.

mike singletary.jpgMike Singletary volt talán az egyetlen ember, akinek bejött a Fog Bowl

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr655386406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása