NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLII. A Dow Jones-rejtély

2013.05.11. 10:33 kothoga

Létezik egy hiedelem azzal kapcsolatosan, hogy a Super Bowlok eredménye determinálja az amerikai tőzsde teljesítményét a meccs utáni időszakban. Amennyiben az NFC reprezentánsa nyeri a nagydöntőt, úgy emelkedik a Dow Jones Index, viszont ha az AFC képviselője szerzi meg a bajnoki címet, akkor a New York-i értéktőzsde legfőbb mutatója csökkenni fog. Mindezt évtizedes megfigyelésekre alapozzák, ezért érdemes némileg utánanézni, létezik-e összefüggés a Super Bowl és a Dow Jones Index között.

Ha lehet hinni a forrásoknak, akkor a korrelációt a kilencvenes években kezdték komolyan venni. Az 1967-97-es időszak 31 nagydöntőjét követően ugyanis 28-szor a "szabálynak megfelelő" irányban mozdult el az index, s ebből természetesen sokan le is vonták a teóriát igazoló következtetést. Aztán a mutató szempontjából rosszabb időszak következett. Ebben a periódusban egyre kevesebb szó esett a témáról, hogy a trend megfordulását követően a 2000-es években ismét egyre többet beszéljenek róla.

new-york-stock-exchange.jpgA New York-i tőzsde épülete

Idén télen a 47. Super Bowlt rendezték New Orleansban, így az előző 46 találkozó statisztikái állnak jelenleg rendelkezésre. Attól függően, hogy ki hogyan értelmezi a szabályt, jelenleg a korreláció 65-80 százalék között mozog (személy szerint nem találtam két olyan forrást, amelyben azonos számok szerepeltek volna). Komoly mozgásteret ad ugyanis az elmélet támogatóinak, hogy ha az AFC-ben szereplő együttes nyert, amely egyébként a Super Bowl-éra (1966-tól) előtt az NFL-ben szerepelt, sokan hajlamosak a kedvük szerint érteni a szabályt.

Példaként a Pittsburgh Steelers vagy az Indianapolis (korábbi Baltimore) Colts bajnoki címeit említeném. Ezeket a klubokat 1933-ban és 1953-ban alapították, de jelenleg az AFC-ben szerepelnek. Mivel a két franchise együtt nyolc sikerrel büszkélkedhet, ezek a győzelmeket bárki a saját ízlésének megfelelően értelmezheti. Ugyancsak érdekes helyzetet teremtett a Baltimore Ravens esete. Ők az AFC-s Cleveland Browns elköltöztetésével születtek meg, amely klubot viszont ugyancsak az összeolvadás előtt alapították (1946).

A bajnok és a tőzsdei index közötti összefüggés egyébként oda vezethető vissza, hogy az egyesülés után az NFC-t sokkal erősebbnek gondolták az AFC-nél. Ennek nem mondott ellen, hogy a Green Bay Packers sima győzelmet aratott az első két nagydöntőn. Ezt követően komolyan felmerült, hogy esetleg két NFC-beli csapatnak kellene megmérkőznie a Super Bowlon, ám a harmadik finálén látott New York Jets-siker mindenkit lenyugtatott. Mindez azonban nem volt elég a babonákban hinni akaró pénzügyi szakemberek és szurkolók számára, akik azt a teóriát erőltették, hogy ha az NFC nyer, akkor a gazdaság jól teljesít, mivel minden a papírformának megfelelően történik. Ezzel szemben az AFC-ben szereplő együttes bajnoki címe esetén felbolydul a világ rendje, amely nyilvánvalóan érezteti negatív hatását az amerikai tőzsdén is.

vince lombardi.pngVince Lombardi Packersének még nem volt méltó ellenfele az AFC-s vetélytárs

A Dow Jones-mutató egész éves teljesítménye mellett más megfigyeléseket is tettek. Ezek szerint az index november végét követő elmozdulásából ki lehet következtetni a következő év eleji Super Bowl győztesét. Ez konkrétan idén csődöt mondott, mivel a San Francisco 49ers sikerét vetítette előre, ám mindez nem szegte kedvét az abban hívőknek. Ugyancsak érdekes kivétel volt a 2008-as év. Ekkor a New York Giants elrontotta a New England Patriots tökéletes szezonra tett kísérletét, mégis óriási pénzügyi válság vette kezdetét az esztendő nyarán.

A józan gondolkodású elemzők szerint a Super Bowl hatása a gazdasági teljesítményre egy olyan tényező, amely az emberi hiszékenységen alapul. Azt senki nem állítja, hogy a 65-80 százalékos egybeesés nem létezik. Ám azt igen, hogy mindez egy rövid távú megfigyelésen alapszik, amely hosszabb távon (több évszázad után) jelentősen csökkenni fog. Hozzáteszik, valószínűsíthető, hogy ha a Super Bowlok esetében nem találtak volna ilyen összefüggést, akkor kerestek volna más amerikai sportokban és eseményekben. Mert az emberi természet olyan, hogy olykor szereti a racionális dolgokat misztikus magyarázattal alátámasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr795294795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.11. 16:38:13

Ez a tőzsdei mozgás legfeljebb önbeteljesítő jóslat lehet. Aki hisz a babonában, az a növekedésre/csökkenésre teszi fel a pénzét és ezzel elmozdítja a piacot az adott irányba. Amerikában van bőven ilyenekben hívő ember.

szbszig 2013.05.11. 16:46:04

@Étteremkritikus: Ennyi. Mást nem kívántam én sem hozzátenni. :)
süti beállítások módosítása