NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XX. Hangrobbanás a Superdome-ban

2013.04.04. 18:42 kothoga

Mint ismeretes, a Katrina hurrikán 2005-ben brutális pusztítást végzett az Egyesült Államok déli részén.  Az előrejelzések azt jósolták, hogy a vihar komoly erővel csap le New Orleansra, amely prognózis sajnos pontosnak bizonyult. A tengerszint alatt fekvő várost védő gátak gyorsan átszakadtak, és a települést elöntötte az ár. Mindez a 2005-ös szezon kezdete előtt nem sok jót jelentett a Saints gárdájának.

new orleans skyline.jpgNew Orleans a Katrina után

Mivel a Louisiana Superdome a mentés és az ideiglenes elszállásolás egyik fontos színhelye lett, a csapat abban az idényben egyetlen hazai találkozót sem rendezhetett New Orleansban. A Saints nyolc hazai találkozója során egyszer átadta a pályaválasztás jogát a Giantsnek, míg négy alkalommal az Baton Rouge-i LSU Tiger Stadiumban, háromszor pedig a San Antonio-i Alamodome-ban lépett pályára házigazdaként. Mindez az együttes teljesítményére is rányomta a bélyegét, hiszen a Saints 3-13-mal zárta a szezont.

superdome-hurricanekatrina-.jpgA megrongálódott Superdome

Az átélt borzalmak után lassan éledő városban a Saints tartotta a lelket, akik a 2006-os évadban először a harmadik játéknapon szerepeltek a Superdome-ban. A sorsolás nem is hozhatta volna izgatottabb állapotba a szurkolóikat, hiszen szeptember 25-én a csoportrivális Falcons látogatott a felújított arénába. A lelátók természetesen csordultig megteltek, és a nép azt várta, hogy az első két alapszakasz-meccsét megnyerő alakulat a Michael Vicket soraiban tudó atlantai legényeket is legyőzi.

michaelvick.jpgMichael Vick a Falcons mezében

Az összecsapás első drive-ját a Falcons vezette, de nem jutottak messzire. A vendégek a saját 35 yardos vonalukról indultak, ám a három kísérletből egyetlen yardot sem tudtak termelni. Azonban még így is szerencsésnek tarthatták magukat, hogy nem vesztették el a labdát, hiszen a harmadik kísérletnél Scott Fujita, a hazaiak linebackere kiütötte Vick kezéből a játékszert, amely azonban kipattogott az oldalvonalon kívülre, mielőtt a Saints védői begyűjthették volna.

scott fujita.jpgA Saints linebackere, Scott Fujita

A Falcons speciális egysége ezt követően punthoz állt fel, de a dolgok irányítása kicsúszott a vendégek kezéből. A megfelelő long snap után a Michael Koenen punter előtti fal érthetetlen módon szétnyílt, így Steve Gleason könnyedén blokkolta a rúgást. A labda ennek következtében a Falcons célterülete felé pattogott, és mivel Curtis DeLoatch vetődött elsőként a labdára, punt helyett Saints-touchdownt jelezhettek a bírók.

A Superdome történetének leghangosabb momentuma

A hazai drukkerek őrületes hangrobbanással ünnepelték a pontszerzést. A helyszíni beszámolók arról tanúskodtak, hogy a Superdome-ban korábban soha tapasztalt hangzavar keletkezett. Abban a pillanatban tudatosult az emberekben, hogy New Orleans kiheveri az egy évvel korábbi csapást, és az élet hamarosan ismét a régi kerékvágásban folytatódik tovább. "Azóta, hogy aláírtam a Saintsnél, ezt a pillanatot vártam. Egy óriási este volt, amit sose fogunk elfelejteni" - emlékszik vissza Drew Brees, a Saints irányítója, akinek az volt az első hazai összecsapása a Superdome-ban.

drew brees.jpgDrew Brees, a Saints irányítója

A meccs hátralévő részében az egy emberként küzdő New Orleans-i egylettel szemben szinte momentuma is alig akadt a Falconsnak. A félidőben már 20-3-ra vezettek a hazaiak, hogy a második 30 percben - John Carney révén - mindössze egyetlen mezőnygól szülessen, kialakítva a 23-3-as végeredményt. Jól jellemzi a hazai harcmodort, hogy Vick mindössze 137 passzolt yarddal zárta a találkozót, amely során öt sacket is begyűjtött.

A 2006-os szezon a folytatásban is a feltámadást hozta el a Saints számára. A New Orleans 10-6-os mérleggel megnyerte az NFC Délt, és csak a Bears elleni NFC-döntő jelentette számukra a végállomást. A Falcons ellenben nem lehetett túl büszke a 7-9-es mutatójára, amellyel sorozatban másodszor nem jutott rájátszásba. Pedig akkor még nem is tudták, hogy a következő nyáron a kutyaviadalokat szervező Michael Vick karrierjének is befellegzik egy időre.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, nyomj egy lájkot, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr335195797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása